zaterdag 23 april 2011

DASLOOK: recepten en informatie over daslook

Daslook, Allium ursinum


Wanneer je in de lente in het bos wandelt, kan het gebeuren, dat er een doordringende geur in je neus komt, niet onaangenaam en vaag vertrouwd. Het is daslook tijd!


Op dit moment het in Duitsland meest geliefde keukenkruid. Bij onze Oosterburen is daslook dan ook gewoon te koop in supermarkten en bij de groenteboer. In Groot-Brittannië noemen ze het overigens wilde knoflook.



Maar wat is nu precies daslook?
Bij daslook gaat het om een in Midden-Europa vaak in het wild groeiende plant, die nauw verwant is aan de knoflook met een aroma dat het midden houdt tussen knoflook en bieslook. Daslook staat vaak in grote groepen in niet te droge loofbossen. Na de bloei in mei sterft het gewas boven de grond af en zal pas het volgende seizoen uit de grond schieten en weer gaan bloeien.
Het fijne aroma komt goed tot zijn recht, als het vers gegeten wordt of als het heel kort wordt verhit. Velen eten hem rauw, een enkel blaadje op de boterham is heerlijk.


Toen ik voor de eerste keer over daslook hoorde, was het nog een geheim van de Bio-Freaks en onkruideters. Daarna begonnen de topkeukens het te gebruiken. Vandaag de dag eten hele volksstammen het in de landen om ons heen.


Bij het wild verzamelen van daslook moet er op twee dingen gelet worden: het valt in diverse Europese landen (niet in Duitsland) onder de beschermde planten. Je mag het dus niet zomaar gaan plukken in ons land. Ten tweede moet je een goedwerkende neus hebben, anders kun je hem met Lelietjes-van-dalen verwisselen, welke blaadjes er hetzelfde uitzien.


Daslook, waarvan hoofdzakelijk de jonge, frisse blaadjes worden gebruikt, wordt geassocieerd met de beer: wiens krachten, zo werd aangenomen, de mens door het eten van dit kruid zich kon toe-eigenen. Daslook is rijk aan vitale stoffen (onder andere magnesium, mangaan en ijzer) en kan het in dit opzicht tegen knoflook opnemen. Als lekkere kruid in sauzen, broodbeleg en in kaas kun je van daslook goed het hele jaar genieten: kostelijk voor sauzen en dressings zijn bijvoorbeeld daslook-pesto en wildkruidenboter, die door de daslook pas echt aromatisch wordt.



Het is een mooi voorjaarsbloemetje; goed te kweken in je tuin of in een grote pot of bak. De bolletjes en ook de plantjes zijn in ons land in de handel te koop; je moet er soms wel even naar zoeken.
Daslook houdt van een vochtige, beschaduwde en beschutte standplaats.
Op de juiste plaats, met jaarlijks een kalkbemesting, zullen zij zich snel vermeerderen.


Allium is de naam van een groep planten die al sinds de verre oudheid bekend staan om hun culinaire kwaliteiten. Allium betekent gewoon "look" of "ui" want de ui is het meest bekende lid van deze groep.
De meest bekende is daslook oftewel Allium ursinum.
"Ursinum" komt van "ursus" wat "beer" betekent. "Berelook" is dus ook een goede naam.
De beren eten daslook onmiddellijk na hun winterslaap om er hun maag, darmen en bloed mee te reinigen; dat verklaart ook de Duitse naam Bärlauch.


Vindplaats:
In de schaduw van bos, in vochtige grond, langs beek en duin.
Meestal in grote groepen. Kan uitgestrekte tapijten vormen.
Eind april en begin mei begint daslook te bloeien met een los scherm van stervormige, witte bloemen.
Met zijn bladeren maakt de plant ondertussen suikers aan die hij in zijn ondergrondse bol propt - die overigens kleiner en langwerpiger is dan een uienbol maar wel elk jaar iets groter wordt - zodat hij in het volgende voorjaar weer snel tevoorschijn kan schieten.
De plant zaait zich vrij makkelijk uit en is zelfs in staat om bosplanten die in dezelfde tijd groeien en bloeien weg te concurreren.
Als daslook in het voorjaar bloeit, is de doordringende geur van uien het signaal dat er wat te zien is.
Door de egale groeiwijze is daslook een ideale bodembedekker voor in de halfschaduw. Katten hebben niet veel op met deze wilde ui.


Plant:
Sterk zwavelhoudend bolgewas.
Hoogte: 15 a 40 cm.
Geur: doordringend, lookachtig.
Blad: lijkt op Lelietje-van-dalen.
Uit elke bol groeien diepgroene bladeren die lijken op het blad van lelietje-van-dalen.
Bloei: april-juni.
Oogst: juli-augustus.


Hoewel de bloemen van daslook er prachtig uitzien, is het niet aan te raden ze op vaas te zetten. De uiengeur is daarvoor te sterk.
Plant bollen van daslook op een onderlinge afstand van tien tot vijftien centimeter en op een diepte tussen de vijf en tien centimeter.
Het blad van daslook sterft in het najaar af. Het is ongewenst om geel geworden blad af te knippen. De bol haalt er tot het laatste moment voedsel uit.


Keukengebruik:
Dit plantje kan je vers in de sla snipperen.
Dat smaakt lekker fris en activeert de eetlust.
Bladeren en bolletjes zijn goed te eten.


Daslookrecepten


Witlofsalade met daslook
Ingrediënten: voor 4 personen
4 stronken witlof
4 tomaten
2 stukken bleekselderie
3 handenvol daslook
2 dl yoghurt
2 theelepels suiker
2-3 royale theelepels mosterd

Bereiding:
Was alles goed en snij het fijn. Haal uit de tomaten de zaadjes en gebruik alleen het vruchtvlees. Snij ook dat in redelijk kleine blokjes. Meng de groenten door elkaar.
Maak een sausje van 2 dl yoghurt, 2 theelepels suiker en 2 royale theelepels mosterd.
Proef even aan het sausje en doe er naar smaak zout en peper in.
Meng het sausje door de kleingesneden groeten


Daslooksalade
Ingrediënten: voor 4 personen
2 handen daslookbladeren
3 tomaten
1 komkommer
12 maartse viooltjes
1 dl slasaus
1 dl yoghurt


Bereiding:
Was de daslook goed en snij deze in dunne stukjes.
Haal de zaadjes uit de tomaten en gebruik alleen het vruchtvlees. Snij dat in redelijk kleine blokjes. Halveer de komkommer in de lengte en snij er dan dunne schijfjes van.
Maak een dressing door de slasaus en de yoghurt te mengen. Maak dit op smaak met wat zout. Doe alles in een schaal en giet er de dressing overheen.
Garneer met de viooltjes.


Daslookpesto
Ingrediënten:
40 gr daslook
60 gr gladde peterselie
1 knoflookteentje
100 gr pijnboompitten
100 ml zonnebloemolie
150-200 ml goede olijfolie extra vergine
zout (naar smaak)
100 gr geraspte Parmezaanse kaas


Bereiding:
Was de kruiden, droog ze en hak ze grof. Pel het knoflookteentje en hak dit fijn. Doe de kruiden, knoflook , pijnboompitten en het zout in een keukenmachine en pureer dit. Giet de olie en in een dun straaltje bij tijdens het pureren. Roer tot slot de geraspte Parmezaanse kaas er door.
Heerlijk met spaghetti of op een sneetje brood.


Aardappelpuree met daslook
Ingrediënten: voor 4 personen
1 kilo aardappels
1-2 handen vol daslook
peper en zout
3 deciliter melk
boter of margarine


Bereiding:
Kook de aardappels gaar en maak ze fijn.
Giet er de warme melk bij samen met de peper en de nootmuskaat.
Maak deze niet te vochtig, want het daslook bevat ook vocht.
Snij het daslook heel fijn en spatel deze onder de puree samen met de boter.


Daslookboter
Ingrediënten:
2 eetlepels grof gesneden daslookbladeren
zout (naar smaak)
100 gram boter (op kamertemperatuur)
citroensap (naar smaak)


Bereiding:
Maak de bladeren fijn in een foodprocessor.
Meng de bladeren en het zout met de zachte boter. Dat lukt het beste op een snijplank met een stomp mes. Doe er als je er van houdt wat citroensap door.
Maak dan m.b.v. vershoudfolie een rolletje van de boter van ca. 3 cm dik. Laat dat opstijven in de koelkast. Om te serveren laat je de boter enigszins op kamertemperatuur komen en snij je plakjes van ca. ½ cm dik van het rolletje. Heerlijk op een snee brood of over vlees.
Deze daslookboter kan bewaard worden in de diepvries voor later (als er geen daslook meer is).


Bloemkoolsoep met daslook en andere kruiden
Ingrediënten: voor 4 personen
½ bloemkool
½ rode paprika
1 handvol daslook
2 uien
½ steranijs
1 kruidnagel
5 jeneverbessen
¼ staafje kaneel
2 groentenbouillonblokken
1,25 liter water
½ deciliter room


Bereiding:
Maak de ½ steranijs, 1 kruidnagel, 5 jeneverbessen, ¼ staafje kaneel fijn met een vijzel en overgiet dit met een kopje goed heet water (kruidenthee).
Doe de bloemkool met de uien in een pan en kook deze in 20 minuten gaar.
Maak dit dan fijn met een staafmixer of draai het door een roerzeef.
Snij de daslook fijn en schaaf de paprika ook heel dun.
Giet de kruidenthee bij de bloemkool samen met een ½ deciliter room.
Breng het aan de kook en voeg er nu de daslook en de paprika toe. Dien deze heerlijke soep meteen op.


Daslooksoepje (Bron: Taverne Lambieck, Eys)
Ingrediënten: voor 4 personen
4 dl groenten- of gevogeltebouillon
4 dl volle melk
4 dl kookroom
versgemalen peper en zeezout
2-4 handenvol daslook (naar smaak)
twee eidooiers


Bereiding:
Zet de bouillon in gelijke delen met volle melk en kookroom op het vuur en breng het aan de kook. Breng op smaak met peper uit de molen en zeezout en voeg op het laatste moment de fijn gesneden daslook toe. Laat de soep 5 minuutjes trekken op een waakvlammetje (de soep mag niet meer koken!!) en blender het geheel glad na toevoegen van een eidooier. Serveer in een diep bord met eventueel gesneden daslook op de rand.
Let op met de hoeveelheid daslook: je kunt nog altijd daslook toevoegen en door blenderen. Er uit halen kan niet meer!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter